In het kader van het project Living Street wordt de Vanderhaegenstraat in de Marollen de komende maanden elke vrijdagnamiddag en -avond een leefstraat. Het project wordt gecoördineerd door Energy Cities en loopt in zeven Europese steden, waaronder Stad Brussel. De Brusselse leefstraten zijn gebaseerd op een experiment in Gent waarbij de inwoners hun straat claimen door ze tijdelijk om te bouwen tot een gezellige, milieuvriendelijke buurt waar iedereen zich thuis voelt.

De eerste leefstraat in Brussel kwam er vorig jaar in de Alhambrawijk. Daar wilden de inwoners van de Sint-Jan-Nepomucenusstraat komaf maken met het onveiligheidsgevoel in hun buurt. En dat lukte hen bijzonder goed. Het werd een prachtig voorbeeld voor de komende jaren.

Tegen 2018 wil ik graag drie à vijf leefstraten zien in onze stad die fungeren als levende laboratoria om nieuwe vormen van samenwonen te ontdekken, met minder wagens en meer sociale banden. Het Europese subsidiefonds LIFE betaalt 30.000 euro voor de tijdelijke of permanente herinrichting van de straat, Stad Brussel doet daar nog eens 15.000 euro bovenop.

De ontwikkeling van zo’n leefstraat is een participatief project bij uitstek. Buurtbewoners moeten zelf ideeën leveren en ermee aan de slag gaan, mogelijke obstakels wegwerken en met elkaar tot een consensus komen. De denkoefening gaat bovendien veel verder dan louter beslissen welk straatmeubilair of welke speelinfrastructuren er met het geld aangekocht zullen worden. Het is de bedoeling dat inwoners ook nadenken over manieren om op een duurzame manier de sociale cohesie in hun straat te versterken.

This slideshow requires JavaScript.