Op 7 mei was het Open Wervendag. In Brussel kon je onder meer op bezoek bij de hageltorensite, een van de grote werven van het wijkcontract Bloemenhof. De werken zijn momenteel volop bezig. Dit pand in de Fabrieksstraat 45 wordt gerestaureerd en omgebouwd tot wijk- en schoolinfrastructuur. Zo geven we een prachtige stuk patrimonium terug aan de stad, de wijk en de Brusselse jeugd.

De hageltorensite is een historisch waardevol voorbeeld van de industriële bedrijvigheid rond het kanaal in de 19de eeuw. De smelterij dateert van 1832, de ondertussen geklasseerde hageltoren van 1898. De firma Pelgrims en Bombeeck maakte er jachtkogels (die hun kogelvorm kregen door van de toren in een koud bad te worden gegooid). Het is één van de twee enige overgebleven torens in Europa.

De laatste jaren begon de site steeds meer in verval te geraken. Met het wijkcontact brengen we hier verandering in. In Brussel, en zeker in de dichtbevolkte Bloemenhofwijk, is het cruciaal om geen ruimte te verspillen en om leegstand te bekampen.

We restaureren niet enkel de hageltoren, we geven het gebouw ook nieuwe functies, een nieuw leven. Zo verbinden we verleden met toekomst en geven we een uitzonderlijk stukje industrieel erfgoed terug aan de wijk. De bewoners kunnen er binnenkort terecht voor een ruime waaier aan activiteiten.

Er komt een theaterzaal voor voorstellingen en wijkinitiatieven (van 180 plaatsen), een foyer met bar, een sportzaal, een polyvalente zaal en een bibliotheek. Bovendien zal de site gebruikt worden voor de uitbreiding van de aangrenzende Demot-Couvreurinstituut (5 klaslokalen en een leraarskamer).
De totale kostprijs van de restauratie wordt geraamd op 6.8 miljoen euro en de werken zullen een kleine twee jaar tijd in beslag nemen.

This slideshow requires JavaScript.