Over Ans

answittemuursmal

Mens

Ik lig wakker van Brussel en hoe het nu verder moet. Ik geloof in geen enkele god maar wel in de kracht van de bewoners van deze stad. Hun potentieel is eindeloos, hun veerkracht wordt te vaak getest.

Samen met een Brit en mama van twee dochtertjes Frances (15.12.14) en Robyn (26.11.17). Thuis spreken/zijn we een chaotische mengelmoes. We wonen in Laken, vlakbij metro Pannenhuis. Zondag is parkdag. Ik ben een overtuigd fietser, maar vind dat met twee kleine kindjes toch net iets minder evident. Dus nemen we tegenwoordig iets vaker de metro.

En dan denk ik: net een heus gezin.
En ik tast naar jouw hand.
En jij slaapt evenmin.

(Herman de Coninck)

Feitelijkheden

Ik werd geboren in Antwerpen (1979), studeerde Geschiedenis in Gent en Politieke Wetenschappen in Parijs. Na mijn studies en heel wat omzwervingen doorheen Europa vond ik in 2003 een thuis in Brussel. Ik woonde even in Elsene en 10 jaar in de Kaaienwijk in het centrum. Ik werkte 7 jaar voor het Verbindingsbureau Brussel-Europa.

In 2012 werd ik verkozen in de Stad Brussel en aangesteld als sp.a-schepen van Wijkcontracten, Participatie en Nederlandstalige aangelegenheden. Iets waar ik me met hart en ziel in gesmeten heb. Op deze website vind je nog heel wat artikels over mijn projecten. Aan het schepenambt kwam abrupt een einde in juni 2017, toen sp.a het ontslag van burgemeester Yvan Mayeur eiste en uit de meerderheid werd gezet. Vandaag ben ik gemeenteraadslid en stel ik kritische vragen vanuit de oppositie.

Politiek

De grootste uitdaging voor Brussel bestaat erin om alle inwoners de kansen te geven die ze verdienen. Ik ben politiek actief omdat ik vind dat een samenleving iédereen moet betrekken. Daarom geloof ik sterk in de wijkcontracten en het participatiebudget, waarmee de stad extra investeert in haar meest kwetsbare wijken, en tracht ik via verschillende projecten bewoners mee te stad te laten maken.

Ik hecht veel belang aan openbare ruimte – de ruimte die we met z’n allen delen – en wil meer pleinen, straten en parken opknappen, vergroenen en teruggeven aan de Brusselaars.

3 Comments

 1. Dag Ans Persoons,

  Ik kom uit Nederland, ben 71 en sinds een jaar schrijver (Jan Best de Vries, Oorlogskinderjaren is als 1ste deeltje van een trilogie net uit, uitgeverij Aspekt, Soesterberg, de twee andere delen zijn af en volgen dit najaar, na de dood van mijn soulmate gebruik ik haar naam mede als auteursnaam), dit ter introductie.

  Ik was zeer onder de indruk van je redevoering voor een publiek van \”De Groten van Vlaanderen\”, vandaag 11 juli gezien en beluisterd op Canvas. Niet alleen om de inhoud, waarvan ik als niet-Vlaming de meer algemene strekking volledig deel en onderschrijf, maar om het inwendige vuur van je levensovertuiging die je helder uitdroeg in dit gezapige gezelschap dat niettemin geboeid naar je zat te luisteren in de zaal, zoals de camera verschillende keren toonde. Eigenlijk keken een paar mannen zelfs ietwat beschaamd, want ze begrepen je maar al te goed: \”Unter der Asche brennt das Feuer\” en daartegen is geen weerwoord bestand hè?

  Die uitspraak kun je ergens lezen in Nanny\’s magistrale werk (www.nannydevries.nl) dat ook net in 2de editie uit is bij mijn zelfde uitgever en vriend (Perry Pierik) onder haar eigen titel die eerst niet mocht tijdens haar leven: Achter de islamitische facade: Het werkelijke Iran en Turkije. Haar laatste zin zal je in het licht van je toespraak zeker aanspreken (\”Zijn we Euraziaten geworden?\”).

  Je alle goeds toewensend bij en in je moeilijke streven,
  hartelijks,
  Jan Best de Vries

 2. Dirk Van Gestel

  Beste Ans,
  Een collega neemt dit jaar 2 weken vakantie op een appartement hartje brussel – enkele honderden meters van de Grote Markt. Om de sfeer van een moderne wereldstad te proeven en in afwachting van het moment waarop de kinderen het huis uit zullen zijn.
  Eigen dochter zit een jaar op kot aan de VUB en vindt Brussel fijn en in crescendo.
  Brusselen loont.
  Succes en doorgaan.

  Dirk Van Gestel

 3. Dag ans,
  Met uw mooie kleedje in het blauw van onze EUROPESE VLAG is eindelijk voor mij als Nederlandse in Belgie (al 20 jaar) een ECHTE DOORBRAAK en VERBINDING gekomen in onze CULTUURDRAGERS missie.Het bijterige van de machowereld wordt zo ook politiek doorbroken.
  Hoog tijd om het EUROPA van de burgers, steden regio,s en natiestaten beter te duiden.
  Daaraan heeft Belgie zozeer behoefte en Stef Blok is een prachtige trait-d,union hiervoor gebleken;CULTURAL ECONOMY zoals voormalig Eurocommissaris uit Slowakije, Jan Figel beoogde kan nu verder worden opgebouwd langs de VIA REGIA en met de Jacobspaden door Vlaanderen, Wallonie en Brussel.Tijd voor ECHTE TOEKOMST voor onze (klein)kinderen is weer zuiver door uw stralende ster aangeraakt in het Brusselse stadhuis.Tenslotte isbBrussel ook de HOOFDSTAD VAN ONS EUROPA ALS THUIS. Lans elkaar heen blijven palaveren is een DOOD SPOOR. Drs. Alice Bakker-Osinga(Kapellen/Dordrecht)

Leave a Reply